INTERPRETATION IC 90.1-2016-12 OF
ANSI/ASHRAE/IES STANDARD 90.1-2016
Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings

Date Approved: October 12, 2019
Request from: Roger Hedrick, NORESCO, 2540 Frontier Ave., Boulder, CO 80301.

Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in
ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1-2016, Appendix G Section G3.1, Baseline 5.c, regarding
vertical fenestration area.

Background: For building area types included in Table G3.1.1-1, vertical fenestration areas for
new buildings and additions shall equal that in Table G3.1.1-1 based on the area of gross above-
grade walls that separate conditioned spaces and semiheated spaces from the exterior. ... The
vertical fenestration shall be distributed on each face of the building in the same proportion as in
the proposed design.

Compliance with this requirement means that the total vertical fenestration area for a building
area type is calculated by multiplying the total area of gross above grade walls (I assume this is a
typo and the intent is “total gross area”) by the percentage (mislabeled as area) of window for
that building area type from Table G3.1.1-1. Then the percentage of the total vertical fenestration
area on each face of the proposed building design must be calculated, and used to distribute the
total fenestration area (calculated above) in the baseline model.

This process may be problematic in some cases.

Interpretation No.1: In a building with zero vertical fenestration area in the proposed design, it
is not clear how the fenestration area is to be distributed in the baseline. My interpretation is that
the percentage of fenestration area in the proposed design is equal on each face, and that the
baseline must have the total area equally divided among each face and that the vertical
fenestration area on each face is independent of the wall area on each face.

Question No.1: Is this interpretation correct?

Answer No.1: No

Comments: Since the language is ambiguous for the case of a building with no windows, your
interpretation is one of two approaches that are valid. The other approach would have
fenestration areas as an equal percentage of the above grade wall area on each facade. Note also
that the reference to “area of gross above-grade walls” in the Section G3.1, Baseline 5.c is
intentional and not a typo.

Interpretation No.2: In a building with significantly different wall areas on each face, for
example, 45% each on the north and south face and 5% each on the east and west faces, and zero
fenestration in the proposed design, or worse, fenestration only on a small face, e.g., on the east
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in this example, the process described above may result in vertical fenestration area assigned to a
face which exceeds the wall area. My interpretation is that the entire face must then be
fenestration with the remaining vertical fenestration area distributed on the other faces as in 1.

Question No.2: Is this interpretation correct?

Answer No.2: Yes

Page 2 of 2 ©2019 ASHRAE. All Rights reserved.



